Ketose: het doel van een koolhydraatarm dieet

Heb je wel eens gehoord van ketose maar weet je niet precies wat het is? Als iemand in ketose verkeert dan worden ketonen in de lever aangemaakt als vetten worden afgebroken tot energie. De vetten worden gebruikt voor energie als er niet voldoende glucose aanwezig is. Dit is het geval wanneer iemand niet voldoende of geen koolhydraten eet. Het bloedsuikergehalte is laag en de glycogeenvoorraden zijn dan leeg. Dit zijn de drie soorten ketonen:

  • Aceton
  • Acetoacetaat
  • ╬▓-hydroxybutyraat

Ketonen worden bij iedereen aangemaakt maar alleen in mindere mate zodat het lichaam niet snel voor een langere periode in ketose verkeerd. Als er geen glucose aanwezig is in het lichaam worden ketonen aangemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het ontbijt. Tijdens de nachtrust heeft het lichaam energie verbruikt voor de basisfuncties. Het heeft echter geen koolhydraten toegediend gekregen tijdens de slaap waardoor de glycogeenvoorraden gebruikt zijn. Er is dan niet voldoende glucose meer aanwezig in het lichaam.

Voordelen ketose

Men spreekt van ketose als er veel meer ketonen geproduceerd worden. Ketose kan worden bereikt door heel weinig of geen koolhydraten te eten. De ketose staat van het lichaam biedt bepaalde voordelen. Het vermindert bijvoorbeeld de aanvallen bij pati├źnten met epilepsie. Het wordt ook gebruikt om sneller vet kwijt te raken.

Hoe controleer ik het aantal ketonen?

Ketonen in het bloed zijn het resultaat van het verbranden van vetten. Het lichaam verkeert dan in ketose. De urine kan getest worden om te bepalen of er ketonen in het bloed zitten en of het lichaam in ketose verkeert. De urine kan getest worden met ketostrips. De ketostrips zijn te koop onder de naam Ketostix van Bayer. Deze strips zijn te bestellen op het internet maar ook te koop bij de drogist. Als het bloedsuikergehalte meer is dan 240 mg/dl dan is het verstandig om de urine iedere 4 tot 6 uur te controleren op ketonen.

Hoe werken de tests?

De ketostrips die gebruikt worden om het ketonengehalte in de urine te meten zijn makkelijk in gebruik. De test op ketonen werkt op de volgende manier:

  • In een schoon potje plassen
  • De strip in de urine houden
  • De urine van de strip afschudden
  • Wachten tot de kleur verandert
  • De kleur vergelijken met de handleiding
  • De resultaten noteren
Ketose: het doel van een koolhydraatarm dieet