Mensen die willen afvallen, concentreren zich vaak op het dieet dat ze volgen. Veel mensen blijven toch op zoek naar een dieet dat wel werkt.

Uit onderzoek blijkt echter dat je op bijna elk dieet kunt afvallen. Het is dus niet zozeer het soort dieet dat je volgt, maar vooral of je je aan het dieet houdt. Dat hangt vooral van psychologische factoren af. Daarom moeten we voor het succes van verschillende soorten diëten vooral naar de psychologie kijken.

In dit artikelen kijken we naar de verschillende psychologische mechanismen die het volhouden van een dieet voorspellen en die het volhouden van sporten voorspellen.

Voorspellers van sportieve inspanning

  • De relatie die je met je lichaam hebt, is van groot belang voor je sportieve inspanningen. Als je een hekel aan jezelf hebt, zal dat er waarschijnlijk ook voor zorgen dat je sport niet lang vol houdt.
  • Daarnaast zijn “zelfregulatie vaardigheden” belangrijk. Dat zijn vaardigheden die er voor zorgen dat je je eigen gedrag onder controle kunt houden. Een simpele manier om je eigen gedrag onder controle te houden is om al bij het boodschappen minder inkopen te doen.
  • Daarnaast speelt het geloof dat je in jezelf hebt centraal. Als je denkt dat je niet kunt sporten, zal dit waarschijnlijk ook niet goed lukken. Als je daar wel stevig in gelooft, zul je ook betere resultaten behalen. Het is best goed voor te spellen dat je af en toe wat depressief zult zijn wanneer het maar niet lukt om af te vallen, maar het is aan te raden om toch de goede moed te bewaren omdat dit nu eenmaal het beste werkt.

Voorspellers van het volhouden van een dieet

Als we kijken naar het volhouden van een dieet, spelen daar ongeveer dezelfde voorspellers als bij sportieve inspanning. Het is echter problematisch om te zien dat er op de lange termijn maar weinig psychologische factoren het volhouden van een dieet goed voorspellen.

Daaruit zou je kunnen opmaken dat het geen zin heeft om je te verdiepen in de psychologie, maar het tegenovergesteld is waar. Uit de studies bleek dat de mensen die het meest investeren in hun gewichtsverlies de beste resultaten behaalden. Als je dus elke truc uit het boek toepast, heb je het meeste kans om een gezond gewicht te bereiken.

De psychologie van het afvallen