Eiwitten zijn gezond!Veel levensmiddelen bevatten eiwitten, ook wel proteïne genoemd. Eiwitten zijn een belangrijk levensmiddel en leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf aan, maar anderen moeten via voeding in het lichaam komen.

De aminozuren vanuit de voeding worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. Veel eiwitten zijn dierlijk of plantaardig. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, zuivel en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in noten, paddenstoelen en graanproducten. 

Omschrijving

Eiwitten zijn net als koolhydraten en vetten voedingsstoffen voor het lichaam. De kwaliteit van eiwitten verschilt heel erg per product. De kwaliteit van de eiwit hangt er van af hoe goed het lichaam het kan verteren en hoeveel essentiële aminozuren erin verwerkt zitten. Er kunnen 22 verschillende soorten aminozuren in eten verwerkt zitten, ieder eiwit is daardoor uniek. Er zijn duizenden combinaties mogelijk van aminozuren.

Een aminozuur is opgebouwd uit koolstof (C), Zuurstof (O2), Stikstof (N) en heel af en toe ook met zwavelmoleculen (S). Aminozuren kunnen op allerlei manieren aan elkaar gekoppeld zijn, deze verbindingen heten peptiden. Korte aminozuurketens heten polypeptiden.

Functies van aminozuren

Weefsels uit het lichaam zijn opgebouwd uit cellen. Alle cellen uit je lichaam bevatten eiwitten, een volwassen persoon bestaat voor 12 kilo uit eiwitten. Eiwitten hebben veel verschillende functies, zo zijn er bijvoorbeeld eiwitten nodig om weefsels te herstellen. Bij (brand)wonden heeft je lichaam gemiddeld meer eiwitten nodig dan de dagelijkse hoeveelheid (200 – 300 gram).

Het lichaam verliest ook steeds kleine aantallen eiwit door het verlies van nagels, haren en huidschilfers bijvoorbeeld. Dit moet natuurlijk ook steeds worden aangevuld en daar zijn eiwitten ook voor belangrijk.

Eiwitten spelen ook een hele belangrijke rol in de transport van stoffen in het bloed en in de cel. Hemoglobine is een voorbeeld, die vervoert zuurstof van de longen naar weefsels. Sommige cellen bevatten receptoreiwitten, daaraan kunnen bepaalde stoffen zich aan hechten. Deze eiwitten spelen zo een rol bij de overdracht van signalen.

Aminozuren